sobota, 2 stycznia 2016

Piernikowa rolada z pomarańczą

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :)


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 


Krem:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
1 duża pomarańcza
 


Polewa:
100 g białej czekolady
3 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem pudrem, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

2. Krem: Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył).

3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy cząstki pomarańczy i ponownie zawijamy w roladę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.

4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Gotową polewą polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

Dobrze wypieczone święta

8 komentarzy :

  1. Kurcze nie wiem czy to na moim sprzęcie tak widać ale kolor czcionki powoduje że jest ciężko odczytać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... Tło jest bardzo ciemne a czcionka lekko kremowa więc musi być ja widać. U mnie bez problemu da się wszystko odczytać. Może to kwestia ustawień monitora?

      Usuń
  2. Rzeczywiście bardzo słabo widać:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście bardzo słabo widać:(

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie widać normalnie.
    Rolada piękna i na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      Ciesze się, że u Ciebie wszystko jest czytelne :)

      Usuń
  5. u mnie srednio czytelnie :P ale widac :) piekna rolada

    OdpowiedzUsuń