piątek, 20 maja 2016

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha!


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
2-3 łodygi rabarbaru


Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
100 g masła


Sposób przygotowania:

1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180ºC. Smacznego :)

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz