Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha!
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
2-3 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
100 g masła
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki na kruszonkę
dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W
jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej
rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a
następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek
wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto
kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach
kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180ºC. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz