środa, 11 maja 2016

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Szybka i pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami. Do jej przyrządzenia można użyć bulionu ugotowanego np. na kościach od schabu.


Składniki:

2 l bulionu mięsnego
1 szklanka wody z kiszonych ogórków
300 g ogórków kiszonych
1 marchewka
100 ml śmietany 30 %
2 łyżki posiekanego koperku
5-6 dużych ziemniaków
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujmy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy. Ogórki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bulion zagotowujemy. Dolewamy wodę z ogórków, dodajemy ogórki i marchewkę i gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę, wrzucamy ziemniaki, koperek i doprawiamy do smaku. Całość zagotowujemy. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz