piątek, 6 maja 2016

Krajanka rabarbarowa

Ciasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :)


Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
250 g masła
2 jajka
 


Rabarbar:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
3 łyżki bułki tartej


Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części.


2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce.


3. Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach po czym zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) 

Przepis dodaję do akcji rabarbarowej i wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę. Razem ze mną rabarbarowe wypieki robiły:
Joanna - Grunt To Przepis
Marzena - Kulinarna Maniusia
Małgosia - Marcepanowy Kącik
Małgośka - Jedz I Smakuj
Joanna - Smakołyki Asi
Agnieszka - Szybko Tanio Smacznie
Sylwia - Kuchnia Mniam
Bożena - Moje Domowe Kucharzenie
Iwona - Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Agata - Wanilia I Kardamon
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Beata R.
Lidia W.
Aga - Smak Mojego Domu
Magda - Z Miłości Do Słodkości
Magdalena - Słodkie Okruszki
Iwona - Gotowanie... To Proste!
Iwona - Izioni Pyszne Smaki
Edyta - Kuchenne Zapiski Edyty 
Szóste Niebo
Angelika - Życie Zaczyna Się W Kuchni

Wiosenne słodkości 2016

15 komentarzy :

  1. Przepięknie się prezentuje pod tą fikuśną kratką :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto kochana, pysznie wygląda. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł.Ciacho wyglada bardzo apetycznie :).Dziekuję za wspólny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kruche ciasta. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto :-) Dopisz że brało udział w wydarzeniu. Fajnie sie razem piekło :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :) dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :) dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bajecznie! Dziękuję za wspólne pieczenie;) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita krajanka :) Dziękuje za wspólne pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowicie apetyczny 😊 dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie, przepysznie wygląda! dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie..super pomysł z tym rabarbarem, sporo osób dołączyło do wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. najlepsze ciasto to kruche ciasto, pysznie wygląda;) dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Eleganckie ciacho :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń