Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na
moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie
biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie. A ciachem tym częstuję Was z okazji 1 rocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :)
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
Jabłka:
3 galaretki agrestowe
2-3 jabłka
Posypka:
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie
przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy
porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach
miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.
35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2
szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko.
Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do
wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po
jednej łyżce zimnego budyniu.
3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do
ostudzenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,
mieszamy z tężejącymi galaretkami.
4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia.
5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do
lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat
biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego :)
Ciacho idealne w każdym calu :) Gratuluję pierwszego roczku :) Ja się nigdzie nie wybieram i często odwiedzam twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńTo już rok? :) Na takie ciasto to ja jestem zawsze chętna, bo lubię z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńGratuluję roczku, wielu dalszych kulinarnych inspiracji!