Przepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami
jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę
jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :)
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
1 1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki maki
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt biały:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
3/4 l mleka
300 g masła
Masa jabłkowa:
4 duże jabłka
2 galaretki agrestowe
2 galaretki brzoskwiniowe
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy
cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie
dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na
najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x
37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze
180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa
blaty.
2. Biszkopt biały: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy
cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie
dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych
obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180
stopni ok. 25-30 min. Następnie studzimy.
3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko
wlewamy obie maki roztrzepane z pozostałej szklance mleka. Całość
zagotowujemy cały czas mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia
przykrywając folią spożywcza, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło
ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.
4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki
agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej
miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy.
5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy 1/4 kremu,
wylewamy na niego jabłka w galaretce agrestowej i wstawiamy do lodówki
do zastygnięcia galaretki. Biszkopt biały smarujemy od spodu 1/4 kremu i
kładziemy na galaretce. Górę biszkoptu także smarujemy 1/4 kremu na
który wylewamy jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do
lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu
pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy
ciasto i posypujemy posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz