wtorek, 5 kwietnia 2016

Karkówka z pieczarkami i cebulką

Przepis dostałam od znajomej. Dodałam do niego tylko trochę ziół, aby danie było bardziej aromatyczne. Tak przyrządzona karkówka jest bardzo soczysta i mięciutka.


Składniki:

1,5 kg karczku
0,5 kg pieczarek
2 cebule
przyprawa do mięs
4 łyżeczki koncentratu
1 łyżka cukru
1 łyżka maggi
2 łyżki octu
7 łyżek wody
majeranek
bazylia
oregano
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Posypujemy ulubioną przyprawą do mięs i odstawiamy na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z obu stron. Przygotowujemy zalewę: maggi, ocet, cukier, koncentrat, wodę oraz zioła dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczarki kroimy w grubszą kostkę, cebulę w półkrążki. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki. Na karkówce układamy pieczarki, cebulę i całość polewamy zalewą. Przykrywamy pokrywką i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz