Przepis dostałam od znajomej. Dodałam do niego tylko trochę ziół, aby
danie było bardziej aromatyczne. Tak przyrządzona karkówka jest bardzo
soczysta i mięciutka.
Składniki:
1,5 kg karczku
0,5 kg pieczarek
2 cebule
przyprawa do mięs
4 łyżeczki koncentratu
1 łyżka cukru
1 łyżka maggi
2 łyżki octu
7 łyżek wody
majeranek
bazylia
oregano
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Posypujemy ulubioną
przyprawą do mięs i odstawiamy na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie
obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju z obu stron.
Przygotowujemy zalewę: maggi, ocet, cukier, koncentrat, wodę oraz zioła
dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczarki kroimy w grubszą kostkę, cebulę w
półkrążki. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki. Na
karkówce układamy pieczarki, cebulę i całość polewamy zalewą.
Przykrywamy pokrywką i pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę i 15
minut. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz