Moja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
200 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
100 g wiórek kokosowych
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki Malibu
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie
przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy
porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach
miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180
stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką,
odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze
ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę
odstawiamy do ostudzenia.
2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy
mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec
dodajemy likier kokosowy i mieszamy.
3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem i ponownie
delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko
dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w
ściereczkę i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i wiórkami
kokosowymi. Smacznego :)
wyszła wspaniale! :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńhttp://naszlakusmaku.blogspot.com/
Pychota. Był czas, że kochałam się w roladach, ale też miał je wtedy kto jeść (jak wszystkie inne ciasta. Teraz wszyscy się odchudzają :-)
OdpowiedzUsuńPierwsza i jaka piękna, uwielbiam kokos :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZwijanie lub zawijanie to fajna rzecz zawsze się udaje jak robisz to z sercem:)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM:)
Zwijanie lub zawijanie to fajna rzecz zawsze się udaje jak robisz to z sercem:)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM:)
Idealne ciasto do kawy :)
OdpowiedzUsuń