Pierś kurczaka w kremowym sosie paprykowym to szybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem lub ryżem.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 papryka czerwona
300 g pieczarek
2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 szklanki mleka
bazylia
sól, pieprz
olej do smażenia
dowolny makaron np. kokardki, świderki, rurki
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i
odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę
także kroimy w kostkę, pieczarki natomiast kroimy w półplasterki. Pierś
kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebule i czosnek i razem
chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania
wody. Kolejno dodajemy paprykę i serki topione. Wszystko razem mieszamy
do rozpuszczenia się serków. Na koniec wlewamy mleko, dodajemy paprykę
słodką i odrobinę bazylii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość
dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy do zgęstnienia sosu. Makaron
gotujemy al dente, odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
uwielbiam takie dania! :) przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania za to, że są szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuń