czwartek, 21 kwietnia 2016

Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem

Pierś kurczaka w kremowym sosie paprykowym to szybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem lub ryżem.


Składniki:

400 g piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 papryka czerwona
300 g pieczarek
2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 szklanki mleka
bazylia
sól, pieprz
olej do smażenia
dowolny makaron np. kokardki, świderki, rurki


Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę także kroimy w kostkę, pieczarki natomiast kroimy w półplasterki. Pierś kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebule i czosnek i razem chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy paprykę i serki topione. Wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się serków. Na koniec wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i odrobinę bazylii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy do zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego :)

2 komentarze :