Muffinki bogato nadziane :)
Składniki:
1 szklanka mąki
100 g płatków owsianych
1 szklanka maślanki
250 g brzoskwiń z puszki
25 g płatków migdałów
25 g wiórek kokosowych
50 g czekolady mlecznej
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
100 g białej czekolady
200 g brzoskwiń z puszki
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalewamy maślanką i odstawiamy do napęcznienia.
Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w niedużą kostkę.
W jednej misce mieszamy mąkę z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi,
czekolada startą na tarce o dużych oczkach, proszkiem do pieczenia, sodą
oraz cynamonem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z
namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz
brzoskwiniami. Na koniec mieszamy dokładnie zawartość obu misek. Masę
nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy w 180
stopniach ok. 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Białą czekoladę roztapiamy na parze. Każdą muffinkę smarujemy odrobiną
czekolady i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz