sobota, 30 kwietnia 2016

Trociniak przekładany

Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie. A ciachem tym częstuję Was z okazji 1 rocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :)


Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 


Krem:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
 


Jabłka:
3 galaretki agrestowe
2-3 jabłka
 


Posypka:
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu.

3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami.

4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia.

5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego :)

3 komentarze :

  1. Ciacho idealne w każdym calu :) Gratuluję pierwszego roczku :) Ja się nigdzie nie wybieram i często odwiedzam twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już rok? :) Na takie ciasto to ja jestem zawsze chętna, bo lubię z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasto!
    Gratuluję roczku, wielu dalszych kulinarnych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń