czwartek, 19 maja 2016

Placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną

Placki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną - bardzo syte danie. Zwane są także siekanymi. Z podanych składników wyszło ok. 20 średnich placuszków. Inspiracja Fallow the Taste.


Składniki:

1/2 kalafiora
1 por
400 g piersi z kurczaka
2 jajka
ok. 5 łyżek mąki
300 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego :)

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz