Placki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną - bardzo syte danie. Zwane są także siekanymi. Z podanych składników wyszło ok. 20 średnich placuszków. Inspiracja Fallow the Taste.
Składniki:
1/2 kalafiora
1 por
400 g piersi z kurczaka
2 jajka
ok. 5 łyżek mąki
300 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie
zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno
kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi
kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie
składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą,
pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być
gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy
jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i
lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na
niewielkim ogniu. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz