Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje!
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
1 1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
5 białek
200 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
200 g masła
3-4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt kakaowy:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać
cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z
proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wyłożyć papierem do
pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok.
30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Ciasto kokosowe:
Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując.
Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm
wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.
Ostudzić.
3. Krem:
Mleko zagotować z cukrem. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym, budyniem
i mąką. Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko i mieszać aż
zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać po łyżce zimny
budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cappuccino w proszku i
dokładnie razem zmiksować.
4. Przełożenie:
pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu kakaowego.
Gotowe ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Smakowite ciasto, w sam raz do kawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne:)))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho, pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń