sobota, 5 marca 2016

Cappuccino

Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje!


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
8 jajek
1 1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki mąki
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 


Ciasto kokosowe:
5 białek
200 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 


Krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
200 g masła
3-4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Ostudzić.

3. Krem: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym, budyniem i mąką. Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać po łyżce zimny budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cappuccino w proszku i dokładnie razem zmiksować.

4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu kakaowego. Gotowe ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

4 komentarze :