Pyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :) Do ich upieczenia użyłam Mąki Pszennej Luksusowej firmy Młynomag.
Składniki:
40 g świeżych drożdży
250 g mąki kukurydzianej
300 g mąki pszennej luksusowej od Młynomag
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
200 g masła
1 łyżeczka soli
sezam i mak do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w
garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko,
rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe
dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy
je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w
ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy
roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)
Zabieram kilka na kolację :)
OdpowiedzUsuń