czwartek, 24 marca 2016

Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Będzie także idealna na śniadanie wielkanocne :)


Składniki:

400 g tłustego twarogu w kostce
2 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
 


Zalewa:
500 ml wody
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
 


Sos:
150 g majonezu
200 g śmietany 18%
3 łyżeczki sosu sojowego
4 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:

1. Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :)

4 komentarze :

  1. Czy masz sprawdzony przepis na babę wielkanocną,dotychczasowe Twoje przepisy są idealne ;).
    Pozdrwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać taką opinię :) Może kiedyś dostanę fotkę jakiegoś wypieku lub dania? :) Niestety w sprawie babki nie pomogę, przynajmniej nie w tym roku ponieważ jakoś tak wyszło, że nie upiekłam :( Za rok postaram się nadrobić zaległości :) Ale mogę polecić blog np. Daktyle w Czekoladzie, Dokowa Cukierenka czy Kuchnia w Czekoladzie gdzie na pewno znajdzie się coś ciekawego :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)

      Usuń
  2. Nie spotkałam się z taką przystawką, na pewno szybko znikła z talerza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba to nadrobić :) Może nie znika szybko, ale wychodzą 3 półmiski i jest syta więc starczy dla większej ilości gości :)

      Usuń