Bardzo ciekawa i szybka w przygotowaniu przystawka. Będzie także idealna na śniadanie wielkanocne :)
Składniki:
400 g tłustego twarogu w kostce
2 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
Zalewa:
500 ml wody
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
Sos:
150 g majonezu
200 g śmietany 18%
3 łyżeczki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie
wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy,
zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia
ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem
sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem
zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną
kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką
pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Czy masz sprawdzony przepis na babę wielkanocną,dotychczasowe Twoje przepisy są idealne ;).
OdpowiedzUsuńPozdrwiam ;)
Miło mi czytać taką opinię :) Może kiedyś dostanę fotkę jakiegoś wypieku lub dania? :) Niestety w sprawie babki nie pomogę, przynajmniej nie w tym roku ponieważ jakoś tak wyszło, że nie upiekłam :( Za rok postaram się nadrobić zaległości :) Ale mogę polecić blog np. Daktyle w Czekoladzie, Dokowa Cukierenka czy Kuchnia w Czekoladzie gdzie na pewno znajdzie się coś ciekawego :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
UsuńNie spotkałam się z taką przystawką, na pewno szybko znikła z talerza.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba to nadrobić :) Może nie znika szybko, ale wychodzą 3 półmiski i jest syta więc starczy dla większej ilości gości :)
Usuń