piątek, 11 marca 2016

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Szybkie, smaczne i pożywne ciasteczka owsiane z bakaliami. Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie.


Składniki:

100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
1/3 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki sezamu
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki rodzynek


Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz płatki owsiane i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach, gdyż się nie rozlewają. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego :)

Superfood w Twojej kuchni

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

1 komentarz :

  1. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń