piątek, 18 marca 2016

Tarta imbirowa z gruszkami

Delikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na zimę i jesień :)


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 


Nadzienie:
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
2 gruszki


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.

2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód.

3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz