Delikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z
dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na zimę i jesień :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
2 gruszki
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy
formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie
miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao,
proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową
masę wylewamy na kruchy spód.
3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą
ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym
cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz