środa, 9 marca 2016

Pierogi z brokułem i serem

Pierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki.


Składniki: 

Ciasto:
ok. 500 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 3/4 szklanki wody


Farsz:
1 brokuł
1 serek topiony ze szczypiorkiem
1/2 papryki czerwonej
2 plastry sera żółtego
2 łyżki mleka
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły, ok. 3/4 szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypujemy mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy troszkę grubiej i szklanką wykrawamy kółka.

2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Do garnka z brokułami dodajemy mleko, serek topiony oraz rozdrobniony ser żółty i mieszamy do rozpuszczenia obu serów. Doprawiamy do smaku, gotujemy chwilę na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy drobno pokrojoną paprykę.

3. Na każde wykrojone kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Układamy na tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podajemy polane masłem i posypane prażoną cebulką. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz