Pierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki.
Składniki:
Ciasto:
ok. 500 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 3/4 szklanki wody
Farsz:
1 brokuł
1 serek topiony ze szczypiorkiem
1/2 papryki czerwonej
2 plastry sera żółtego
2 łyżki mleka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki
się połączyły, ok. 3/4 szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypujemy
mąki. Gotowe ciasto rozwałkowujemy troszkę grubiej i szklanką wykrawamy
kółka.
2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu
odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Do garnka z brokułami dodajemy mleko,
serek topiony oraz rozdrobniony ser żółty i mieszamy do rozpuszczenia
obu serów. Doprawiamy do smaku, gotujemy chwilę na małym ogniu i
odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy drobno pokrojoną
paprykę.
3. Na każde wykrojone kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi.
Układamy na tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10
min. Podajemy polane masłem i posypane prażoną cebulką. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz