Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka octu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata szklanka mąki pszennej
Masa straciatella:
400 ml śmietany 30%
1 cukier wanilinowy
450 g serka homogenizowanego waniliowego
4 opakowania śmietan-fixu
100 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.
2. Masa straciatella: ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności. Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. do połączenia się składników. Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łopatką.
3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz