Ciasto wg przepisu Siostry Anastazji z "Wielkiej Księgi Ciast" z moimi zmianami. Pyszne!
Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao (używam naturalnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag orzechów włoskich
1,5 łyżki miodu
Krem:
1/2 l mleka
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i zmiksować. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować.
Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i
delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować.
Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i
posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do
pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić.
3. Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte żółtka z cukrem
oraz mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się
mleka wlać masę żółtkową i ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z
miękkim masłem.
4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy - ciasto
orzechowe - 1/2 masy - drugi blat biszkoptu. Odstawić do lodówki. Ciasto
polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Wygląda pysznie :) I w dodatku z orzechami ;)
OdpowiedzUsuńHihi orzechy to podstawa :)
OdpowiedzUsuń