Składniki:
Ciasto czekoladowe:
8 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
50 g gorzkiej czekolady
Galaretka wiśniowa:
2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców
2 galaretki wiśniowe
Krem czekoladowy:
400 ml śmietany 30 %
5 łyżek cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, następnie olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i podzielić na dwa blaty.
2. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać dokładnie z konfiturą wiśniową.
3. Krem: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać.
4. Na pierwszy blat ciasta czekoladowego wyłożyć galaretkę i odstawić do lodówki do stężenia. Kolejno wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim blatem ciasta. Udekorować cukrem pudrem lub polać polewą. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz