Pierwszy na blogu przepis na sernik, ale nie ostatni jaki upiekłam. Przepis dostałam od mamy. Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty. Piekłam go już wiele razy i za każdym razem smakuje doskonale :)
Składniki:
Spód:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1-2 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy "Mój Ulubiony" z Wielunia)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
6 jajek
100 g rodzynek
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
3-4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas
miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać
olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przełożyć na
blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia i posypać delikatnie
kakao (kakao można dodać także do ciasta i otrzymamy dwukolorowy sernik).
2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2
jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać
ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po
wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w
200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić
należy przykryć ciasto folią aluminiową. Zostawić w piekarniku do
wystudzenia.
3. Polewa: czekoladę roztopić na parze i dokładnie wymieszać z mlekiem.
Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować cukrem pudrem lub wiórkami
kokosowymi. Smacznego :)
Pięknie wygląda ten serniczek
OdpowiedzUsuńZapewniam, że także jest pyszny :)
Usuń