Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Pianka:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
puszka plastrów ananasa
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonego ananasa i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę ananasa i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz