Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek wody
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
3 szklanki mleka
300 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
200 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa toffi:
1 puszka masy krówkowej (wg mnie najlepsza z Gostynia)
200 g masła
150 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowaną masę. Piec w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.
2. Masa kokosowa: w rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.
3. Masa toffi: masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując.
4. Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :)
Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki.
Te toffi i orzechy. To musi być poezja :) I jeszcze na dokładkę mój ulubiony kokos :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic tylko upiec :P
UsuńI tak zrobiłam :) I wyszło smacznie :) Gorąco polecam :)
UsuńZgadzam się z Jolą, nie pogardziłabym takim ciachem :)
OdpowiedzUsuńAsiu chętnie bym się podzieliła z Tobą :)
Usuń