Przepis dostałam od mamy jako jedno z tych bardziej
skomplikowanych do wypróbowania. Nie mogłam mu się oprzeć, gdyż jest takie
ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało się że także pyszne :)
Składniki:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka śmietany 18%
6 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Fioletowa beza:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe
wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l)
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
200 g masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby
się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w
lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych
części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach
spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do
pieczenia i schować do lodówki.
2. Wiśnie odsączyć z kompotu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku.
2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel
(proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden
z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Przykryć drugim
blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok.
18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności
powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe
blaty.
3. Budyń ugotować na 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło utrzeć na
puszystą masę, stopniowo dodawać po trochu zimnego budyniu i dokładnie
zmiksować. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Na pierwszy
upieczony blat nałożyć jedną część kremu, przykryć drugim blatem, na nim
rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim blatem. Ciasto posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)
Wspaniałe, ślinka ciekanie :) Ale na razie nie na moje umiejętności ;D
OdpowiedzUsuń* cieknie :D
OdpowiedzUsuńE tam, dała byś sobie radę przy odrobinie cierpliwości :)
OdpowiedzUsuń