Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1,5 kg jabłek
cynamon
Sposób wykonania:
1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 2/3 masy przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć luźno na blaszkę z ciastem.
3. Pozostałą 1/3 ciasta wyłożyć na jabłka, najlepiej za pomocą małej łyżeczki tworząc małe kupki ciasta, które następnie delikatnie nożem rozprowadzić po jabłkach uważając, aby nie wyszły one na wierzch.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-50 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Sok z jabłek z cynamonem można oczywiście wypić. Smacznego :)
kocham szarlotki :)
OdpowiedzUsuńJa także :) A ta jest moją ulubioną :)
Usuń