Pyszne ciasto miodowe z orzechami i kremem wylewanym na gorąco. Idealne
na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :) Przepis mam od mamy, tylko
trochę go pozmieniałam. Miodowe blaty można upiec wcześniej a potem tylko przełożyć masą.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
200 g margaryny
3 jajka
3 łyżki miodu
Masa orzechowa:
300 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g masła
Krem:
3/4 l mleka
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
250 g margaryny
Sposób przygotowania:
1. Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Można w
tym celu użyć tłuczka do mięsa lub malaksera. Wsypać na patelnię, dodać
miód, cukier oraz masło. Całość zagotować cały czas mieszając.
2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Jednolite ciasto podzielić
na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blaszce o wymiarach 20x35 cm
uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut
każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia
orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia
3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej
szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i
dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w
kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta
wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem
ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z
orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki
najlepiej na noc. Smacznego :)
pyszności pachnące świętami...
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację :)
Usuń