Szybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z aromatem pomarańczy, cynamonu i piernika. Idealne na Święta i po Świętach :)
Składniki:
Babeczki:
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
3/4 szklanki mleka
1 mniejsza pomarańcza
2 jajka
100 g masła
Krem:
200 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka starta z 1 pomarańczy
kamyczki czekoladowe Decorada od Delecty
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę (potrzebna będzie do kremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy czekoladowymi kamyczkami. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Cześć! Wyglądają obłędnie, umieram z ciekawości jak smakują... Nominowałam Cię na swoim blogu do zabawy Liebster Blog Award - zajrzyj proszę w wolnej chwili: http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com/2015/12/liebster-blog-award-2015.html
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za nominację :)
UsuńA co do babeczek to nie umieraj z ciekawości tylko upiecz :)
Witaj ! Babeczki cudne :) Nominowałam twój blog do Liebster blog Award, proszę zajrzyj w wolnej chwili http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/01/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuń