Przepis na tą paprykę mam od teściowej. Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła pyszna i chrupiąca. Jest idealna na zimę :)
Składniki:
2 kg papryki
0,5 kg cebuli
Zalewa:
1 szklanka octu
7 szklanek wody
1 szklanka cukru
10 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
20 goździków
2 łyżki soli
1 opakowanie gorczycy
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w plastry i powkładać na dno słoików. Wszystkie składniki
zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie goździki
wyciągnąć. Kawałki papryki powkładać do słoików, zalać zalewą (do
słoików wrzucić także liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę),
zakręcić i pasteryzować 15 min. na małym ogniu (15 min od zagotowania
wody w garnku). Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz