środa, 9 grudnia 2015

Papryka konserwowa z cebulą

Przepis na tą paprykę mam od teściowej. Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła pyszna i chrupiąca. Jest idealna na zimę :)


Składniki:

2 kg papryki
0,5 kg cebuli
Zalewa:
1 szklanka octu
7 szklanek wody
1 szklanka cukru
10 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
20 goździków
2 łyżki soli
1 opakowanie gorczycy


Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w plastry i powkładać na dno słoików. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie goździki wyciągnąć. Kawałki papryki powkładać do słoików, zalać zalewą (do słoików wrzucić także liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę), zakręcić i pasteryzować 15 min. na małym ogniu (15 min od zagotowania wody w garnku). Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz