wtorek, 22 grudnia 2015

Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową

Pyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków.


Składniki:

Pierniczki:
250 g miodu
100 g masła
5 łyżek cukru
6 łyżek mleka
2 łyżeczki sody
500 g mąki
1 jajko
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1/2 łyżki cynamonu
marmolada
kandyzowana skórka pomarańczowa


Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody
kandyzowana skórka pomarańczowa


Sposób przygotowania:

1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.


2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut.


3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :)



Dobrze wypieczone święta

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

2 komentarze :