Styropian z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika, gdyż w smaku bardzo go przypomina :)
Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego)
200 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
280 g dżemu brzoskwiniowego (mały słoiczek)
1 puszka brzoskwiń w syropie
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Można użyć w tym celu
miksera po czym powstałą kruszonkę wystarczy szybko zagnieść rękami.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część owinąć folią
spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm
wyłożyć papierem do pieczenia a następnie drugą częścią ciasta i wstawić
do lodówki na ok. godzinę.
2. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać
budyń w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do
masy białkowej dodawać partiami jogurt a na końcu wiórki kokosowe.
Całość dokładnie połączyć. Na schłodzony spód ciasta rozsmarować dżem
brzoskwiniowy, a na niego wylać masę jogurtową. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość
piec godzinę w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Po tym czasie
zostawić w piekarniku do ostudzenia a następnie schować do lodówki
najlepiej na noc. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo lubię taki oszukany sernik jest cudownie delikatny :)
OdpowiedzUsuńMożna się na prawdę nabrać :)
Usuń