niedziela, 6 grudnia 2015

Styropian z brzoskwiniami, czyli sernik bez sera

Styropian z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika, gdyż w smaku bardzo go przypomina :)


Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:
1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego)
200 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
280 g dżemu brzoskwiniowego (mały słoiczek)
1 puszka brzoskwiń w syropie


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Można użyć w tym celu miksera po czym powstałą kruszonkę wystarczy szybko zagnieść rękami. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie drugą częścią ciasta i wstawić do lodówki na ok. godzinę.

2. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać budyń w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do masy białkowej dodawać partiami jogurt a na końcu wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć. Na schłodzony spód ciasta rozsmarować dżem brzoskwiniowy, a na niego wylać masę jogurtową. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość piec godzinę w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Po tym czasie zostawić w piekarniku do ostudzenia a następnie schować do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

2 komentarze :