czwartek, 2 lipca 2015

Kremowe lody bez jajek

Dziś przepis zaczerpnięty z innego bloga - od Dorotki z bloga Daktyle W Czekoladzie. A na co? Na lody! W końcu upały nadal trwają więc jakoś chłodzić się trzeba :) Jak pisze Dorotka: "kremowe, śmietankowo- karmelowe, idealne w smaku. Bez dodatku jajek. Bardzo proste w wykonaniu, bez użycia maszyny, bez mieszania co godzinę. Składają się jedynie z dwóch składników! Lepiej zrobić je od razu z podwójnej porcji." I tak też właśnie zrobiłam i wyszło mi w sumie ok. 4 litrów lodów :) Jedną wersję przygotowałam dokładnie wg przepisu a drugą z bakaliami i ta druga bardziej przypadła mi do gustu, gdyż były mniej słodkie. Przepis cytuję za autorką.


Składniki: 

500 ml śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej
250 ml mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego!)

ewentualnie dowolne bakalie


Sposób przygotowania:

1. Zimną śmietankę ubić na sztywno (nie ubijać zbyt długo bo zrobi się masło). Wlać mleko skondensowane, krótko wymieszać. Śmietana lekko "siądzie", tak ma być. Zamrozić, najlepiej przez noc. Nie mieszać w trakcie mrożenia. Konsumować :) Smacznego :)

2 komentarze :