piątek, 10 lipca 2015

Rafaello

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam, a w nim duuużo kokosu :)


Składniki:

6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g)
600 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
200 g wiórek kokosowych
sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30–40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół.

2. Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy.

3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)

4 komentarze :