piątek, 17 lipca 2015

Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami

Prosta i szybka zapiekanka, która powstała ze składników w lodówce już jakiś czas temu. No może poza makaronem bo tam go nie trzymam :)


Składniki:

4 ziemniaki
2 garście makaronu kolanka
2 kiełbasy śląskie
opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw
1/4 papryki czerwonej
5 dag sera żółtego


Sos:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka


Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa gotujemy na półmiękko. Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego :)

2 komentarze :

  1. ale piękna i kolorowa zapiekanka... zjadłabym taką, a ja biedna w pracy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedna na taki upał w pracy... Ale jak się ochłodzi to polecam :)

      Usuń