Bardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
4 białka
1 szklanka cukru
100 g wiórek kokosowych
Krem:
1 puszka ananasów
1 szklanka wody
6 łyżek cukru
4 żółtka
2 budynie śmietankowe
200 g masła
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po
trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku
nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę
20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok.
30 minut. Studzimy.
2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki
kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych
wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180
stopniach. Studzimy.
3. Krem: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie mniej niż
szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W
pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego
się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do
wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu
cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i
mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę kremu ananasowego. Na krem
ostrożnie kładziemy ciasto kokosowe i wykładamy pozostały krem.
Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Smacznie wygląda;)
OdpowiedzUsuń