piątek, 25 września 2015

Ananasowiec

Bardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :)


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto kokosowe:
4 białka
1 szklanka cukru
100 g wiórek kokosowych


Krem:
1 puszka ananasów
1 szklanka wody
6 łyżek cukru
4 żółtka
2 budynie śmietankowe
200 g masła


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy.

2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

3. Krem: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie mniej niż szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę kremu ananasowego. Na krem ostrożnie kładziemy ciasto kokosowe i wykładamy pozostały krem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

1 komentarz :