"Pyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem
i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto
listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się
je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie. Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi się z podwójnej porcji tak jak ja :) ale warto :)
Składniki:
300 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 jajko
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
50 g masła
dowolne nadzienie- gęsty dżem, marmolada, krem czekoladowy
Glazura:
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać do ich
rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mleko, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite
ciasto. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować
okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 11
cm (może być trochę większe). Miękkie masło podzielić na 7 części. Na
rozwałkowany blat ciasta rozsmarować łyżeczką 1 część masła, przykryć
drugim blatem ciasta, znów posmarować masłem, postępować tak aż do
wyczerpania składników. Wierzchu nie smarujemy masłem! Ułożony, wysoki,
stos z ciasta i masła rozwałkować wałkiem na duże koło o średnicy ok. 41
cm. Nożem pokrajać koło na 16 równych trójkątów. Z szerszej strony
trójkątów ułożyć dowolne nadzienie. Zwijać od strony nadzienia. Zwinięte
rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia, zostawić na ok. 1/2 godziny do
wyrośnięcia. Posmarować cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie (w razie
potrzeby dodać jeszcze kilka kropli wody więcej). Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz