piątek, 4 września 2015

Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce

Dzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon.


Składniki: 

6 filetów z limandy (u mnie mintaj)
kawałek pora
2 jajka
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki bułki tartej
mąka kukurydziana do panierowania
sól morska do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
olej ryżowy lub roślinny do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą .

2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty kiszonej. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz