Dzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon.
Składniki:
6 filetów z limandy (u mnie mintaj)
kawałek pora
2 jajka
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki bułki tartej
mąka kukurydziana do panierowania
sól morska do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
olej ryżowy lub roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem
papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane
przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać
drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem
z solą .
2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w
porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub
roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty kiszonej. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz