wtorek, 22 września 2015

Tosty z serem i jajkiem

Szybkie danie dobre na śniadanie i kolację. Pyszne wykorzystanie lekko czerstwego chleba :)


Składniki:

8-10 kromek chleba (16-20 połówek)
2 jajka
30 dag sera żółtego
sól, pieprz, papryka słodka


Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na tartce o małych oczkach. Wymieszać z jajkami i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Nakładać porcje na kromki chleba i lekko docisnąć, aby masa się przykleiła. Smażyć na rozgrzanym oleju kładąc najpierw stronę z serem na ok. 2-3 minuty, żeby masa się ścięła i bez problemów odchodziła od patelni, po czym przewrócić na kilka sekund aby podsmażyć chleb. Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego :)

Drugie życie pieczywa

4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Niestety pewnie dość kaloryczne, ale czasem można zaszaleć :)

      Usuń
  2. Uwielbiam! Mama mi zawsze takie robiła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także ten przepis wyniosłam z domu rodzinnego :)

      Usuń