piątek, 11 września 2015

Sernik a`la pudding drezdeński

" …bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką.


Składniki:


Ciasto kruche: 
2 szkl mąki pszennej 
2 jajka 
3/4 szkl cukru 
3/4 kostki masła 
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa: 
2 jaja 
120 g cukru 
1/4 łyżeczki soli 
skórka otarta z cytryny  
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy) 
2 łyżki cukru waniliowego 
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Masa budyniowa: 
1 budyń śmietankowy 
375 ml mleka 
4 jajka 
150 g masła 
150 g cukru 
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.

2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.

3. Masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.
Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.

4 komentarze :