" …bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Ciasto
kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę
(25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do
lodówki.
2. Masa
serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać
powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek
budyniowy; zmiksować.
3. Masa
budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego
wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na
puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na
sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już
łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.
Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.
cieszę się że smakował; ale mi chęci znów na niego zrobiłaś
OdpowiedzUsuńSerniczek był pycha! Dzięki za przepis :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń