Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę
pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :)
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
cukier puder do obtaczania
Sposób przygotowania:
1. Obie czekolady oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do
wystudzenia. Białka jajek ubijamy na sztywno po trochu dodając cukier.
Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając
miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do
pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami.
Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do
zamrażarki na kilka godzin.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku,
formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze
pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka
lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut.
Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w
lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w
zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość :) Smacznego :)
Są niesamowicie urocze :)
OdpowiedzUsuńI bardzo czekoladowe :)
Usuń