piątek, 2 października 2015

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Delikatne i aromatyczne muffinki z jabłkami i cynamonem zadowolą każdego łasucha. Najlepsze są zaraz po upieczeniu póki skorupka jest chrupiąca :)


Składniki:

3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka
100 g masła
1 jajko
1 szklanka maślanki
1 cukier wanilinowy


Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy 1 łyżeczką cynamonu oraz 2 łyżkami cukru. Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego :)

Jesienne słodkości!

6 komentarzy :

  1. Jabłko z cynamonem króluje teraz w moim piekarniku, ale muffinki jeszcze przede mną;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dziś na tapecie rolada z jabłkami :) Ale muffinki też muffinki polecam :)

      Usuń
  2. Jabłko i cynamon to zawsze doskonałe połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłko i cynamon to bezgraniczna miłość :)

    OdpowiedzUsuń