Przepis dostałam od mamy mojego męża i teraz sama robię mu te grzybki bo w takiej wersji bardzo mu smakują :)
Składniki:
500 g grzybów leśnych: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kozaki itp.
Zalewa:
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
10 ziaren gorczycy
1 cebula
Sposób przygotowania:
1. Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotowujemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz