czwartek, 22 października 2015

Marynowane grzybki leśne

Przepis dostałam od mamy mojego męża i teraz sama robię mu te grzybki bo w takiej wersji bardzo mu smakują :)


Składniki:

500 g grzybów leśnych: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kozaki itp.
Zalewa:
2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
10 ziaren gorczycy
1 cebula


Sposób przygotowania:

1. Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotowujemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego :)

Grzyby i warzywa jesienne. 2015

Na grzyby 2015

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz