Pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam!
Składniki:
Ciasto makowe:
pół kostki margaryny
10 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka sypkiego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
3 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
12 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1,5 szklanki cukru pudru
200 g masła
Sposób przygotowania:
1. Ciasto makowe:
Margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35
cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy
ok. 40 min w 160 stopniach.
2. Krem kokosowy:
Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2
szklanki mleka gotujemy a na gotujące się mleko wlewamy mieszankę
kokosową i mieszamy aż zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy na puch z
cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową.
3. Ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3
masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, który pokrywamy pozostałą
masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym
kokosem. Smacznego :)
Mmmm, pyszności))
OdpowiedzUsuńNie będę zaprzeczała :)
Usuń