To cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
5 dużych kwaskowatych jabłek
1 galaretka agrestowa
3/4 szklanki cukru
Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich
200 ml śmietany kremówki 30 %
50 ml mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
300 g masła
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co jakiś czas przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypujemy galaretkę w proszku i dobrze wymieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Kiedy masa ostygnie, a galaretka zacznie tężeć, wykładamy jabłka na pierwszy blat i wstawiamy do lodówki.
3. Masa orzechowa: Orzechy mielimy, ale nie całkowicie lecz żeby zostały małe kawałki orzechów. Śmietankę i mleko zagotowujemy w garnku. Kiedy zacznie się gotować wlewamy jajka ubite z cukrem na puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)
Wyglądają apetycznie)))))
OdpowiedzUsuńI jest bardzo dobre :)
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPomysłowe, smaki idealne. Pyszota. Jak tylko będzie okazja nie omieszkam tego ciacha zrobić.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
Usuń