piątek, 16 października 2015

Biszkoptowo-makowe z wiśniową pianką

Pyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami.


Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
8 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt makowy:
8 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek sypkiego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Pianka:
800 ml śmietany 30 %
2 galaretki wiśniowe
4 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Ostudzić.

3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Na koniec dodać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. 

4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu - 1/2 pianki wiśniowej - biszkopt makowy - 1/2 pianki wiśniowej - drugi blat biszkoptu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

6 komentarzy :

  1. Taki delikatny kawałeczek ciasta to ja chętnie bym do kawki prosiła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Chętnie do Ciebie zajrzę :)

      Usuń
  2. Delikatne, nie za słodkie, takie ciasta lubię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytania:Czy moge to ciasto zrobić jako tort w okrągłej formie? I czy boki ciasta moge obłożyć pianką co blaty? Prosze o szybką odpowiedż;)jak tak to w jakiej formie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, spokojnie można zrobić to ciacho jako tort tylko z mniejszej ilości składników. Dla połowy porcji dobra będzie tortownica 21-24 cm. Boki także można posmarować pianką, tylko trzeba by się spieszyć bo szybko tężeje. No i w takim wypadku z całej porcji należało by ja przygotować. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy :)

      Usuń