Pyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami.
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
8 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt makowy:
8 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek sypkiego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
800 ml śmietany 30 %
2 galaretki wiśniowe
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały
czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na
najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do
pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na
dwa blaty.
2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem i makiem i zmiksować na najniższych obrotach.
Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30
min w 180 stopniach. Ostudzić.
3. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Na koniec dodać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać.
4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu - 1/2 pianki wiśniowej - biszkopt
makowy - 1/2 pianki wiśniowej - drugi blat biszkoptu. Posypać cukrem
pudrem. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Taki delikatny kawałeczek ciasta to ja chętnie bym do kawki prosiła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Bardzo dziękuję :) Chętnie do Ciebie zajrzę :)
UsuńDelikatne, nie za słodkie, takie ciasta lubię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam również :)
UsuńMam pytania:Czy moge to ciasto zrobić jako tort w okrągłej formie? I czy boki ciasta moge obłożyć pianką co blaty? Prosze o szybką odpowiedż;)jak tak to w jakiej formie?
OdpowiedzUsuńTak, spokojnie można zrobić to ciacho jako tort tylko z mniejszej ilości składników. Dla połowy porcji dobra będzie tortownica 21-24 cm. Boki także można posmarować pianką, tylko trzeba by się spieszyć bo szybko tężeje. No i w takim wypadku z całej porcji należało by ja przygotować. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy :)
Usuń