Tak jak szybko robi się wafelki tak szybko one znikają a to świadczy o
tym jakie są dobre :) Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję :)
Składniki:
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g masła
1 szklanka mleka w proszku
Masa orzechowa:
100 g masła
150 g nutelli
1 łyżka kakao
100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
3 wafle ok. 26 x 26 cm
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Masa mleczna:
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku i ostudzić.
Masło ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zagotowane mleko
cały czas miksując. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie
zmiksować.
2. Masa orzechowa:
Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku.
Masło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać orzechy i wymieszać.
3. Czekoladę mleczną i gorzką roztopić w kąpieli wodnej.
Pierwszy wafel posmarować masą orzechową i przykryć drugim waflem.
Następnie posmarować masą mleczną i przykryć trzecim waflem. Obciążyć
np.książką i włożyć do stężenia kremów do lodówki. Wafle od strony kremu
mlecznego posmarować płynną czekoladą (nie zdążyłam bo zdążyły zniknąć
:)). Po zastygnięciu czekolady pokroić na kwadraty. Najlepiej smakują po
wyjęciu z lodówki, gdyż krem jest wtedy zwarty. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Świetne zdjęcie! Przyciągnęło mnie, bo od razu na myśl przyszły mi takie sówki z gry Croc, w którą kiedyś pogrywałam ;D
OdpowiedzUsuńTeż właśnie ostatnio odkryłam, że Knoppersy są świetne na szybką przegryzkę, mimo wszystko... xD Szkoda, że te domowe szybko miękną (kombinowałam z domowymi waflami, więc może dlatego)...
Pozdrawiam!
Fotka pochodzi z czasów kiedy jeszcze nie miałam zbyt dużego pojęcia o robieniu zdjęć i za dużo kombinowałam :)
UsuńMyślę, że mięknięcie może być spowodowane złym doborem wafli. Domowe raczej nie będą się tutaj dobrze sprawdzały, a i niektóre sklepowe także. Ostatnio jednak kupiłam fajne wafle, grubsze z taką troszkę większą kratką i spisały się świetnie :)
Cały dzień szukałam jakiegoś fajnego przepisu na wafla z mlekiem w proszku, a tu proszę taka gratka!!!! :) Nie wiem co mnie podkusiło, żeby o tej porze przeglądać blogi, chyba jakieś przeznaczenie :D Wafla na weekendzie będę starać się wykonać :)
OdpowiedzUsuńWidzisz Jola, jak na coś masz ochotę to wpadaj do mnie a na pewno znajdziesz tu coś dobrego :) Jestem ciekawa czy będą Ci smakowały :) Tylko nie zapomnij o fotce i komentarzu :)
UsuńPyszne wafelki, zaspokoiły mojego smaka na wafla z mlekiem w proszku. Masa orzechowa przepyszna, smakuje chyba nawet lepiej niż oryginał :) jest delikatna i bardzo orzechowa :) Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :) I za chwilę prześlę fotkę :)
OdpowiedzUsuń