Zapiekanka wiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. W sam raz na jesienny obiad. Pycha!
Składniki:
600 g ziemniaków
0,5 małej główki kapusty
300 g boczku wędzonego
1 cebula
2 garście grzybów suszonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
200 g sera żółtego
2 liście laurowe
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Grzyby na noc wrzucamy do wody, a następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Wody z gotowania nie wylewamy! Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 min, aż kapusta będzie miękka.
2. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, które posypujemy odrobiną tymianku i rozmarynu.
3. Na ziemniaki wykładamy kapustę i przykrywamy resztą ziemniaków, które znów posypujemy tymiankiem i rozmarynem. Ziemniaki posypujemy połową startego na grubych oczkach sera.
4. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 min. 5 min. przed wyjęciem posypujemy wierzch pozostałym startym serem. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz