Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :)
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą
mieszamy. Powstałą marynata nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je
na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do
pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu
stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas
pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy
do rondelka lub głębokiej patelni. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką
roztrzepaną w zimnej wodzie. Całość ponownie zagotowujemy, jeśli sos
jest zbyt gęsty dolewamy wody. Do sosu wkładamy żeberka i chwilę razem
dusimy. Podajemy z ulubioną surówką oraz tłuczonymi ziemniakami lub
kluskami polanymi powstałym sosem. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Powtarzam się, ale co poradzić, jak żeberka są takie pyszne :)
OdpowiedzUsuń