poniedziałek, 5 października 2015

Cynamonowe żeberka z rękawa

Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :)


Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżka mąki


Sposób przygotowania:

1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka lub głębokiej patelni. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką roztrzepaną w zimnej wodzie. Całość ponownie zagotowujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Do sosu wkładamy żeberka i chwilę razem dusimy. Podajemy z ulubioną surówką oraz tłuczonymi ziemniakami lub kluskami polanymi powstałym sosem. Smacznego :)

1 komentarz :

  1. Powtarzam się, ale co poradzić, jak żeberka są takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń