czwartek, 15 października 2015

Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce

Przepis znalazłam gdzieś w internecie pod nazwą "ayam goreng". Bardzo chrupiąca i pikantna panierka. Polecam! Ilość pałek lub skrzydełek można dostosować do ilości członków rodziny. Wg oryginału powinien być jeszcze kmin rzymski, ale nie udało mi się go nigdzie kupić więc nie dawałam.


Składniki:

12 pałek lub skrzydełek kurczaka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kolendry
łyżeczka mielonego chilli
olej


Sposób przygotowania:

Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz