Przepis znalazłam gdzieś w internecie pod nazwą "ayam goreng". Bardzo chrupiąca i pikantna panierka. Polecam! Ilość pałek lub skrzydełek można dostosować do ilości członków rodziny. Wg oryginału powinien być jeszcze kmin rzymski, ale nie udało mi się go nigdzie kupić więc nie dawałam.
Składniki:
12 pałek lub skrzydełek kurczaka
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kolendry
łyżeczka mielonego chilli
olej
Sposób przygotowania:
Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę
z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę,
kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli.
Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i
skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od
tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie
pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz