piątek, 23 października 2015

Jabłkowo-orzechowe cudo

To cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast.


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jabłkowa:
5 dużych kwaskowatych jabłek
1 galaretka agrestowa
3/4 szklanki cukru


Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich
200 ml śmietany kremówki 30 %
50 ml mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
300 g masła


Sposób przygotowania:

1.Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co jakiś czas przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypujemy galaretkę w proszku i dobrze wymieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Kiedy masa ostygnie, a galaretka zacznie tężeć, wykładamy jabłka na pierwszy blat i wstawiamy do lodówki.

3. Masa orzechowa: Orzechy mielimy, ale nie całkowicie lecz żeby zostały małe kawałki orzechów. Śmietankę i mleko zagotowujemy w garnku. Kiedy zacznie się gotować wlewamy jajka ubite z cukrem na puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

Jesienne słodkości!

6 komentarzy :